Dubrovački solisti i maestro Pavle Zajcev

Dubrovačko glazbeno proljeće ide dalje. Nakon uspješnog koncerta B&P septeta u Dvoru, najavljujemo novi koncert sa sjajnim mladim solistima iz redova DSO-a.

U petak, 20. svibnja u 21 sat u Kneževom dvoru uz maestra Pavla Zajceva nastupa Dubrovački simfonijski orkestar, a kao solisti ovaj put pred publiku izlaze Đana Kahriman, koncert majstorica DSO-a i Šimun Končić, violist.

Na ovotjednom programu naći će se Simfonija br. 7 Luke Sorkočevića, a nakon toga će solisti uz Orkestar izvesti Sinfoniju Concertante za violinu i violu u Es duru, K. 364 W. A. Mozarta. Za kraj je ponovno Mozart – Simfonija br. 35 u D duru, K. 385 ‘Haffner’.

 

Pavle Zajcev (1976. Zagreb, Hrvatska) violončelist, profesor i dirigent, diplomirao je violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Valtera Dešpalja, nakon čega je nastavio kao poslijediplomski student kod Ivana Monighettija na Muzičkoj akademiji u Baselu. Kao solist nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, Simfonijskim orkestrom Hrvatskog radija, Hrvatskim komornim orkestrom,

Conductor

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Varaždinskim komornim orkestrom uz dirigente Pavla Dešpalja, Paola Paronija, Nicolaia Alexeeva, Mladena Tarbuka i Marka Letonje. Bio je finalist 2. međunarodnog natjecanja violončela Antonio Janigro 2000. u Zagrebu, Hrvatska. Kao komorni glazbenik svirao je u mnogim ansamblima s partnerima poput Juliana Rachlina, Misha Maiskyja, Torleifa Thedeena, Gordana Nikolića, Lawrencea Powera, Đure Živkovića, Edina Karamazova, Pavla Mašića, Dmitrija Sinkovskog. Kao jedan od osnivača Zagrebačkog klavirskog trija pohađao je majstorske tečajeve kod Issaca Sterna, Leona Fleishera, Wu Hana, Mathiasa Kirshnereita, članova Borodina, Juilliarda, Emersona, Bartoka, Voglera, Albana Berga i Smetane gudačkih kvarteta, Grieg Tria. Sa zagrebačkim Triom Pavle je osvojio 2. nagradu na natjecanju Charles Hennen 1999. i 1. nagradu na TICC-u (Trondheim) 2000. Trio je nastupao u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Izraelu, Norveškoj, Poljskoj i Kanadi .

Godine 2002. postao je glavni violončelist Simfonijskog orkestra Hrvatskog radija i tu dužnost obnašao do 2010. Redovito snima za Hrvatsku radioteleviziju. Od 2005. do 2013. godine bio je docent, a tada postaje izvanredni profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2011. do 2014. umjetnički je voditelj i dirigent novoosnovanog Komornog gudačkog orkestra Hrvatskog Jeunesse Musicalesa.

Godine 2017. Pavle je započeo studij dirigiranja u klasi profesora Mladena Tarbuka i Tomislava Fačinija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao student vodio je nekoliko projekata s različitim ansamblima Akademije, Mozartovu operu ‘Cosi fan tutte’ u Narodnom kazalištu, Mahlerov ciklus ‘Des Knaben Wunderhorn’, simfonijski program (Brahmsov violinski koncert, suita Firebird Stravinskog) i operni projekt ‘Suor Angelica ‘ (operni kolaž djela Puccinija, Poulenca, Hindemitha, Barbera, Klosea, Tarbuka, Mozarta, Ravela i Messiaena).

Đana Kahriman rođena je 1989. godine u Dubrovniku. Glazbeno obrazovanje započinje u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, u klasi prof. Ivančice Kalanj. Diplomirala je 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Leonida Sorokowa. Tijekom školovanja osvaja brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Solistički je nastupila uz orkestre kao što su Dubrovački simfonijski orkestar, Sarajevska filharmonija, Filharmonija grada Kaunasa, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRTa,  Varaždinski komorni orkestar, Gudački orkestar HGMa, Zadarski komorni orkestar i Zagrebački solisti. Kao solistica i komorna glazbenica nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima, Samoborskoj glazbenoj jeseni, Glazbenim večerima u sv. Donatu, Festivalu hrvatske glazbe u Beču, Memorijalu Franjo Krežma, Glazbenoj sceni Amadeo, Muzičkom biennalu, festivalima Dubrovnik u pozno ljeto i Stradun classic.

Usavršavala se na seminarima uglednih pedagoga kao što su Leonid Sorokow, Marina Sorokowa, Goran Končar, Grigorij Zhislin, Zakhar Bron, Boris Kuschnir, Viktor Tretyakov. Kao komorna glazbenica djeluje u pierrot ansamblu Glazbene staze i kvartetu Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Dobitnica je nagrada Stjepan Šulek i Ivo Dražinić. Od 2011. članica je Zagrebačkih solista, a od 2015. koncertna majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Šimun Končić je rođen u Dubrovniku 1991. godine gdje je završio osnovnu i srednju školi u klasama prof. Ivančice Kalanj i prof. Eveline Šegović. Nastavio je školovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je i diplomirao u klasi prof. Milana Čunka. Osvajao je brojne nagrade na državnim natjecanjima u solističkim i komornim kategorijama. Usavršavao se kod uglednih profesora: Bruno Giuranna, H.P. Ochsenhofer, Pavle Zajcev… Od 2017. radi kao vođa viola u Dubrovačkom simfonijskom orkestru.