Predstavljen ovogodišnji Međunarodni festival opernih arija "Tino Pattiera"

Danas je u prostorijama Dubrovačkog simfonijskog orkestra održana konferencija za medije kojom je najavljen Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“ koji se održava već 8. godinu za redom, od čega poslijednje dvije godina u organizaciji DSO-a. Konferenciji kojoj su nazočili ravnatelj DSO-a Damir Milat, glazbeni direktor festivala, izraelski dirigent Noam Zur i predsjednik umjetničkog vijeća DSO-a Matija Novaković

www.dubrovacki.hr

Festival će se održati od 1.-4. srpnja 2015. godine koncertima u atriju Kneževa dvora, a organizira se u znak sjećanja na svjetski poznatog opernog pjevača iz Cavtata, Tina Pattiere. Tino Pattiera je bio slavno ime europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća. Bio je prvak Kraljevske saske dvorske opere u Dresdenu te Elan Berlinske državne opere. Tenor specifičnog glasa koji je s posebnom lakoćom interpretirao naslovne uloge lirskog i dramskog karaktera najpoznatijih djela operne literature autora Bizeta, Gounoda, Aubera, Leoncavalla, Masseneta, Tchaikovskog, Moussorgskog, Verdija, Puccinija, Wagnera, Straussa.

Ravnatelj DSO-a, Damir Milat, dao je uvodnu riječ i napomenuo značaj velikog opernog pjevača iz Cavtata kojega se s pravom nazivalo nasljednikom velikog Enrica Carusa. Osim uspješnih opernih pjevača iz svijeta, naglasio je i recital na kojem će nastupiti naša sugrađanka, pijanistica Stefani Grbić.

Predsjednik umjetničkog vijeća DSO-a, Matija Novaković, istaknuo je zadovoljstvo suradnje s ovogodišnjim umjetničkim direktorom festivala, Noamom Zurom, te osobitu čast organizacije festivala u spomen na Tina Pattieru.

Više o samom programu festivala, te o solistima, rekao je umjetnički direktor festivala Noam Zur,te predstavio iste: sopranistica Alla Vasilevitsky, mezzosopranistica Marisa Martins koja je prošli tjedan nastupila s DSO-om, Yuri Kissin koji je također prošli tjedan nastupio s DSO-om, španjolski tenor Xavier Moreno i pijanistica Stefani Grbić. Naglasio je čast biti umjetničkim direktorom festivala te zadovoljstvo suradnjom s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.