Festival komorne glazbe Stradun Classic

 

Hrvatska klarinetistica međunarodnog renomea Marija Pavlović 2018. godine odabrala je svoj rodni Dubrovnik kao dom svome projektu: međunarodnom festivalu komorne glazbe ‘Stradun Classic’ kojeg već šestu godinu zaredom organizira zajedno sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, gdje je rezidencijalna umjetnica i umjetnička voditeljica festivala Stradun Classic.

Svoju strast prema komornom muziciranju, postojeće suradnje i kreativne ideje Marija Pavlović želi ujediniti i usmjeriti u Hrvatskoj sa festivalom Stradun Classic na kojem će nastupiti vrhunski umjetnici, koji svojim interpretacijama zadivljuju publiku diljem svijeta, a s kojima je ova vrsna umjetnica već ostvarila brojne umjetničke suradnje.

STRADUN CLASSIC 2023
Sudjeluju:

Marija Pavlović, klarinet / umjetnička direktorica festivala
Gordan Nikolić, violina / umjetničko vodstvo Stradun Classic Festival orkestra
Maria Meerovitch, klavir
Danijel Detoni, klavir
Tom Owen, oboa
Alja Velkaverh-Roskams, flauta
Pieter Nuytten, fagot
Boštjan Lipovšek, rog
Justus Grimm, violončelo
Celine Flamen, violončelo
Roman Spitzer, viola
Zoran Marković, kontrabas

Članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra:

Đana Kahriman, violina
Mirabai Weismehl Rosenfeld, violina
Alena Shapachka, viola
Stijepo Medo, klarinet
Toni Kursar, rog
Karmen Pervitić, udaraljke

Vanjski suradnici Dubrovačkog simfonijskog orkestra:
Stjepan Vuger, harmonika
Ivan Kušelj, truba

Više u nastavku

photo by Mara Bratoš

Festival je zamišljen kao iznimno atraktivan glazbeni događaj u gradu Dubrovniku, koji će svojim programom, glazbenim izvedbama i umjetnicima privući najširi spektar zaljubljenika u klasičnu glazbu, ali i stvoriti novu publiku, osobito među mladima. Svaki festivalski dan programiran je uz svojevrsnu temu ili „crvenu nit“, naznačenu njegovim naslovom. Kao i u prethodnim izdanjima, u kreiranju programa naglasak je stavljen na vrhunska ostvarenja komorne glazbe – od klasike pa do 20. stoljeća, uz pokoje manje poznato djelo koje će unijeti svježinu čak i kod verziranih slušatelja. Redovito su na programu i skladbe hrvatskih skladatelja.

Stradun Classic ide korak dalje i utemeljuje Stradun Classic Festival orkestar u kojem zajedno nastupa Dubrovački simfonijski orkestar i njegovi gosti umjetnici predvođeni legendarnim koncertnim majstorom Gordanom Nikolićem. Gordan je 20 godina bio koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra i umjetnički je voditelj Nizozemskog komornog orkestra. Na završnom koncertu festivala vodi Stradun Classic Festival orkestar s mjesta koncertnog majstora kao ‘Primus inter pares’.

Vizija Stradun Classica doprinosi kulturnom bogatstvu Hrvatske, te promiče njenu kulturu i identitet kao i suradnju na lokalnoj i međunarodnoj razini.
Koncerti se održavaju u jedinstvenom prostoru Kneževa Dvora, koji je uvršten u UNESCO-vu listu svjetske baštine.