Koncert Ususret Valentinovu u hotelu Rixos Premium Dubrovnik

Glazba i ljubav oduvijek idu ruku pod ruku, pa tako i Dubrovački simfonijski orkestar sa svojim suradnicima svake godine tradicionalno obilježava Valentinovo na radost dubrovačke publike.

Koncert „Ususret Valentinovu“ održao se u subotu, 12. veljače u 20:30 u hotelu Rixos Premium Dubrovnik. Uz DSO i maestra Marca Tarduea, šefa dirigenta nastupaju Džemal Cakić, prva truba DSO-a i vokalistica Maja Grgić. Uz njihov umjetnički doprinos, ovaj je koncert oduševio sve one koji su odlučili subotnju večer provesti uz dobru glazbu i ugodno društvo.

Na programu su birana djela klasične glazbe uz Offenbacha i Brahmsa te popularne domaće i strane glazbe. Izvedene su prekrasne skladbe našeg maestra Đela Jusića, Franka Sinatre, Johna Lennona i brojne druge. Kao i uvijek, veći dio aranžmana izradio je Damir Butigan, trubač DSO-a.

***************************************************************************

Maja Grgić rođena je u Dubrovniku, Hrvatska, gdje trenutno živi i radi. U dobi od šest godina snimila je prve studijske snimke s poznatim zborom “Mali raspjevani Dubrovnik”. Nakon glazbenog obrazovanja u školi “Luka Sorkočević” postaje aktivna na pop-rock sceni kao “frontwoman” dubrovačkog benda “Zoo Taboo”. U stalnoj želji za širenjem glazbenih horizonata, Majin glazbeni fokus prelazi na jazz. Godine 2005. upisala je poznatu Jazz akademiju u Grazu (Hochschulle fur Musik und Kunst Darsellende), i u jakoj europskoj konkurenciji (60 vokalista) prihvaćena je kao jedna od tri studenta. Tijekom studija na Jazz akademiji kod profesorice Laurie Antonioli, stekla je široko iskustvo i poznanstvo s europskim i svjetskim jazz stručnjacima. 2008. postala je prvi skladatelj, nakon 60 godina Big Band HRT-a, čija je pjesma izvedena na večeri hrvatskih autora u K. D. Lisinski, i izdana na CD-u. Godina 2008. je vrlo važna u njenoj karijeri. Te godine dobiva statusnu nagradu koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a postala je prva pjevačica koja je primila ovu prestižnu nagradu za instrumentaliste. Krajem godine objavila je svoj prvi originalni album u kojem se predstavila kao autorica, pjevačica i producentica. Godine 2012. diplomirala je kompoziciju i nastup u Londonu na koledžu “London centar za suvremenu glazbu”. U 2013./14. Nastupala je s jazz i klasičnim orkestrima u Norveškoj i s gitaristom Igorom Vlahušićem u Kini. Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom na Dubrovačkim ljetnim igrama, prije Bebel Gilberta, Johna Cartera, u Njemačkoj, na Karibima, u Londonu itd.

Džemal Cakić je rođen 1970. u Dubrovniku, a trubu je počeo svirati sa 6 godina u klasi profesora Nikole Obradovića. Osnovnu i srednju glazbenu školu završio je s najvišim ocjenama. Diplomirao je na Glazbenoj umjetničkoj akademiji „Kiril i Metod“ u Skoplju (Makedonija) kod profesora Simeona Saveva. Za vrijeme studija svirao je na nekoliko glazbenih natjecanja. Od 1996. stalni je član Dubrovačkog simfonijskog orkestra kao prvi trubač. Džemal je poznat i kao osnivač jazz kvinteta „Four Seasons“. Bio je honorarni nastavnik u glazbenoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku od 2002. do 2009. godine.

Poslijediplomski studij završio je 2010. godine, kod profesora Vase Ristova, također na Glazbenom umjetničkom fakultetu u Skoplju. Osim što svira kao solist, Džemalovi interesi uključuju sviranje različitih glazbenih stilova, pomaganje mladim studentima u njihovom glazbenom obrazovanju i snimanju s mnogim bendovima kako u Hrvatskoj, tako i izvan nje. 2010. pridružio se Maria Jazz Triu na albumu „Make Somebody Happy“ koji je snimio i producirao Skopski jazz festival.