Međunarodni glazbeni festival Tino Pattiera

Ovaj festival nosi ime i organizira se u znak sjećanja na svjetski poznatog opernog pjevača, tenora Tina Pattiera koji se rodio 1890. u Cavtatu pokraj Dubrovnika, gdje je i preminuo 1966. godine. Tino Pattieru veliko je i slavno ime europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća. Bio je prvak Kraljevske saske dvorske opere u Dresdenu te Elan Berlinske državne opere. Pattiera je bio tenor specifičnog glasa koji je s posebnom lakoćom interpretirao naslovne uloge lirskog i dramskog karaktera najpoznatijih djela operne literature autora Meyerbera, Tchaikovskog, Moussorgskog, Verdija, Puccinija, Wagnera, Straussa i mnogih drugih. Pjevao je s brojnim međunarodno poznatim pjevačicama i pjevačima na svjetskim pozornicama. Među ostalima, nastupao je s: Metom Seinemyer, Elisabethom Rethberg, Irmom Tewrvani, Nelenom Torti, Helenom Jung, Mini Nast, Ankom Horvat te Fridrichom Plaschke, Robertom Burg, Fritzom Volgestrom, Richardom Tauber, Maxom Hirzel, Paulom Schoffler, Kurtom Bohme, Mathieuom Mayerom.

Više u nastavku

Sa sedamdeset godina, kao priznanje za njegovih dvadeset i pet godina istaknutog rada na unapređivanju njemačkog glazbenog života, predsjednik bivše Savezne republike Njemačke odobrio mu je mirovinu i odlikovao Saveznim križem za zasluge prve klase. Prva mu je uloga bila Marnico u Verdijevom Trubaduru, koju je ostvario u ožujku ratne 1916. godine. Nedugo zatim uslijedile su uloge Rademese u “Aida” te Don Josea u operi “Carmen”. Godine 1919. gostuje u Beču i potpisuje ugovor za seriju od dvadeset nastupa. Primamljivi pozivi i ponude stizali su i iz Berlinske državne opere. Od 1924. do 1929. Bio je angažiran u Berlinu i Dresdenu. U vremenskom intervalu od 1921. do 1923. Pattiera je imao angažman s operom u Chicagu, a u novinama se moglo pročitati da je veliki Enrico Caruso dobio svog nasljednika.Pattiera je podjednako dobro pjevao i lirske i dramske tenorske uloge. Nikad nije napustio talijansku školu, ali su ga istovremeno privlačile i određene njemačke opere, te je i u Dresdenu i u Berlinu odlično pjevao Bacchusa u “Ariadne auf Naxos”, Erika u “Der Fliegende Hollander”, a njegov smioni pothvat, premašio je sva očekivanja, naime u sezoni 1930-1931. g. Tino Pattiera pjevao je Tannhausera. Brojne naslovne uloge velikih opera koje je Pattiera tumačio na opernim pozornicama svijeta svjedoče o veličini ovog izuzetnog tenora.
Stoga, Dubrovački simfonijski orkestar sa svojim suradnicima priprema ovaj Festival u spomen na ovog velikog glazbenika koji je svojim djelovanjem zadužio Dubrovnik i Cavtat.