Završni koncert masterclassa “Lovro pl. Matačić” u Dvoru

U Dubrovniku se, u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom održava 10. međunarodni seminar orkestralnog dirigiranja „Lovro pl. Matačić“ koji vodi eminentni dirigent, maestro Uroš Lajovic. Seminar traje od 18. do 23. travnja, a završni koncert ovog intenzivnog glazbenog ciklusa održat će se sutra, 23. travnja u 20 sati u Kneževom dvoru.

Ove godine na seminaru sudjeluje sedam dirigenata iz cijelog svijeta: Vanessa Benelli Mosell (Italija), Jooyoung Chang (Austria), Antonio Lajara Angel (Španjolska), Sabatino Servilio (Italija), Sebastian Jimenez (Kolumbija), Harry Kam Hung Lai (Hong Kong) i Jun Kim (Koreja / SAD).

Tijekom ovog tjedna dirigenti su pod mentorstvom maestra Uroša Lajovica i Dubrovački simfonijski orkestar učili o tehnikama dirigiranja, pripremajući sjajan klasični repertoar. Tako će dubrovačka publika moći uživati u idućim skladbama:

W.A. Mozart:  Simfonija br. 31 u D duru, ‘Pariška’ K. 297

W. A. Mozart Divertimento u D duru, K.136I

Stravinsky: Pulcinella, orkestralna suita K. 034

Ulaz na koncert je slobodan!

Sponzori ovogodišnjeg masterclassa su: Fond Lovro i Lily Matačić, Ministarstvo kulture i medija RH, TZ Grada Dubrovnika i Pucić Palace.

*************************************************************************

Fond Lovro & Lilly Matačić je osnovan 1987. godine, u skladu s oporukom svojih nositelja, Maestra Lovra von Matačića i njegove supruge Lilly. Cilj te neprofitne udruge je podržati i promovirati umjetnički razvoj mladih i talentiranih dirigenata u Hrvatskoj i diljem svijeta, kao i objaviti i dokumentirati izvođenje radova koji će promicati umjetničke dosege Maestra Lovra von Matačića. Zaklada podupire mlade dirigente prvenstveno kroz donacije i kroz organizaciju jednog velikog međunarodnog natjecanja za dirigente koji se održava svake četiri godine u Zagrebu. Zaklada je dosad ponudila stipendije ili druge vrste financijske potpore brojnim mladim hrvatskim dirigentima na početku njihove karijere.

Maestro Uroš Lajovic rođen je u Ljubljani. Kompoziciju i dirigiranje studira na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, gdje diplomira 1967. i 1969. godine. Izvanredna dostignuća na oba smjera donose mu Studentsku Prešernovu nagradu za 1968. te 1969. godinu. Nastavlja studije na bečkoj Visokoj školi za glazbu i scenske umjetnosti u klasi profesora Hansa Swarowskog, gdje 1971. godine diplomira s najvećim uspjehom i osvaja Diplomantsku nagradu. Usavršava se na Salzburgškoj ljetnoj akademiji kod profesora Bruna Maderne 1968. i 1969. godine.

U razdoblju od 1972. do 1991. djeluje u Slovenskoj filharmoniji, isprva kao pomoćni, a od 1978. godine kao stalni dirigent. U isto vrijeme obnaša dužnost vođe Komornog orkestra RTV Slovenije od 1974. do 1976., šefa dirigenta Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije od 1979. do 1981., a 1988. osniva Komorni orkestar Slovenicum s kojim dvanaest godina organizira koncertne serijale u Ljubljani i nastupa diljem Slovenije. Od 2001. do 2005. obnaša dužnost šefa dirigrenta Beogradske filharmonije, a godine 2009. postaje umjetnički savjetnik te stalni gost dirigent Zagrebačke filharmonije.

Godine 1989. počinje djelovati kao profesor dirigiranja na Visokoj školi za glazbu i scenske umjetnosti u Beču, gdje 1991. godine postaje redovni profesor. Njegovu dirigentsku klasu pohađalo je oko 300 studenata iz 58 zemalja. Od 2011. do 2014. godine djeluje kao redovni profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a u mirovinu odlazi s bečke Visoke škole za glazbu i scenske umjetnosti 2012. godine. Kao gostujući profesor održava majstorske tečajeve u Stockholmu (2001.), Vilniusu (2001.), Constanti (2006.), Šangaju (2012.) i Hong Kongu (koncerte i majstorske tečajeve od 2009.-2012.).

Osim rada u domicilnim institucijama, Uroš Lajovic nastupa diljem Europe, u SAD, Kolumbiji (Bogota), Južnoj Koreji (Seoul), Tajvanu (Taipei), Hong Kongu, Kini (Shenzhen) i Japanu (Tokyo, Hiroshima). Tijekom svoje dugogodišnje karijere nastupio je na preko 1.350 koncerata, ravnao brojnim simfonijskim orkestrima i ansamblima (preko 90) te pratio više od 850 solista.

Uroš Lajovic dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je najnovija Počasni križ za znanost i umjetnost Republike Austrije koji mu je austrijsko Ministarstvo obrazovanja, umjetnosti i kulture uručilo u studenom 2013. godine.